top of page

Sistema pedagògic

El nostre sistema pedagògic es fonamenta en quatre elements, fortament interrelacionats: els agrupaments d’alumnes, la metodologia de treball, la flexibilitat horària i el rol del professorat.

Agrupament dels alumnes
 
Formem grups classe de 20 alumnes per individualitzar al màxim els processos d'aprenentatge. Aquests agrupaments es mantenen de 1r a 3r d'ESO. A 4t, l'organització de matèries fa aconsellable combinar els grups reduïts amb grups més amplis.
 
 
Flexibilitat horària

La distribució horària reparteix les matèries en blocs de dues hores i una hora. L’ objectiu és afavorir l'assoliment dels aprenentatges, especialment els competencials. A més, aquesta organització limita el nombre de matèries que tenen els alumnes en un sol dia, fet que afavoreix l’atenció i la concentració.

Rol del professorat

El professorat de l'institut és fonamentalment el guia i planificador del procés d'aprenentatge dels alumnes. Les seves funcions són:

 

Planifircar el treball curricular com a responsable d'una matèria o una àrea. 

 

Contribuir a la formació personal dels alumnes mitjançant les tutories individualitzades.

 

Gestionar els aspectes d'organització i funcionament que se li encomanin.

Treball col·laboratiu

La col·laboració entre iguals permet abordar objectius comuns i aprendre a treballar en equip. La societat del coneixement demana, cada vegada més, persones capaces d'interactuar en situacions de treball d'alta complexitat. 

 

Per això, a totes les aules els nois i les noies de cada grup s'organitzen en grups. Són equips heterogenis de 3 o 4 companys que treballen de manera compartida i que es modifiquen periòdicament al llarg del curs. 

 

Aprendre a treballar de manera cooperativa suposa un procés que ha de ser guiat i acompanyat pel professorat. En aquest sentit, el professorat també treballa sempre de manera cooperativa en els diferents fòrums de discussió i treball existents.

Metodologia

La nostra metodologia s'articula al voltant dels següents plantejaments:

 

L’alumne ha d’activar les habilitats de pensament, això és, ser exposat a activitats que impliquin actuar, analitzar, prendre decisions, avaluar, comprendre i crear.

 

L’aprenentatge ha de permetre canviar les estructures mentals dels alumnes. Per tal que això sigui possible, cal que els exposem a situacions problema per tal d'anar bastint els nous coneixements.

 

L’aprenentatge ha de poder ser a l’abast de tothom i mostrat de maneres diferents. Un centre del segle XXI ha de saber incorporar els canvis que comporta la integració de les noves tecnologies en els processos d’aprenentatge.

 

bottom of page