top of page

Innovació

L' Institut de Gurb, fidel a la seva voluntat de formar alumnes preparats per afrontar els reptes que ens depara el futur, està fortament implicat en la recerca d’estratègies educatives innovadores que afavoreixin l’ús de les noves tecnologies, els processos de treball compartits entre els alumnes però també entre els professors, la metodologia de la recerca, els projectes d’emprenedoria i acció social... en definitiva en crear contextos d’ensenyament aprenentatge en els que el treball acadèmic estigui íntimament lligat a la vida i al context social que els acollirà com a adults.

 

Per aquest motiu habilitem espais de treball que superen els límits de l’aula que, adoptant una perspectiva dinàmica de l’aprenentatge, ofereixen a cada alumne diverses possibilitats per al desenvolupament acadèmic i personal.

 

Aula de ciències externa

Quan l’equip de professors que vam iniciar el centre vam visitar per primera vegada el terreny on s’ubicaria, de seguida ens vam adonar que l’espai oferia grans oportunitats per poder ser utilitzat com a aula per a l’aprenentatge de ciències naturals. Per això vam decidir iniciar un projecte de custòdia del Torrent de l’Esperança, espai situat just al darrere de la zona d’esbarjo, i anar realitzant diverses actuacions per habilitar aquest espai convertint-lo en una mena de laboratori real pels nostres alumnes.

Així hem realitzat treballs de reforestació, construcció i seguiment de caixes niu, retirada d’abocaments i runes i la construcció d’una bassa. Activitats totes vinculades als currículums de ciències naturals i tecnologia que ens han permès un coneixement molt real dels problemes mediambientals que ells, com a futurs adults, hauran d’afrontar.

Brigades

Aquest projecte, premiat a la 6a convocatòria del Premi Mayor Zaragoza "De súbdits a ciutadans/De súbdites a ciutadanes", consisteix en l’organització de grups d’alumnes anomenats Brigades que posen en joc les seves millors habilitats i els seus coneixements per donar suport en tasques que impliquen una millora per tot el col·lectiu del centre.

 

El nostre objectiu és desenvolupar al màxim el talent i les intel·ligències múlti­ples de tots els alumnes. Volem treure el màxim partit de les seves capacitats i, al mateix temps, ajudar-los a descobrir projectes personals de futur.

Formació interna

Tot el professorat participa en el programa de formació que es desenvolupa durant tot el curs en horari de tarda. Seguint les directrius del Departament d’Ensenyament treballem per a la millora dels resultats escolars i del nivell formatiu de l’alumnat per aconseguir el ple desenvolupament personal i professional al llarg de la vida.

Amb l’assessorament de la Xarxa de Competències Bàsiques, actualment el nostre treball es centra en la gestió del currículum per competències i la utilització de l’avaluació com a estratègia d’autoregulació dels aprenentatges.

 

 

Crèdits de síntesi

Són propostes de caràcter interdisciplinari que els alumnes resolen aplicant, a un cas pràctic, els coneixements i habilitats adquirits durant un curs acadèmic. Al llarg dels quatre anys de l’ESO perseguim el gran objectiu d’acostar-los a un concepte d’economia intel·ligent, inclusiva, social i sostenible.

En el nostre centre els crèdits de síntesi es realitzen durant tot el curs en una franja d’una hora setmanal i es proposen els següents reptes:

 

A 1r el projecte emprenedors. Cada grup classe crea una empresa per dissenyar, produir i comercialitzar un producte.

 

A 2n i 4t els alumnes realitzen individualment un treball de recerca proposat per ells mateixos que els entrena per aplicar el mètode científic a diverses matèries curriculars

 

A 3r realitzen un projecte d’aprenentatge servei que consisteix en dissenyar i gestionar un projecte social amb diverses institucions de l’entorn proper. Escoles, llars d’infants, casla d’avis, ONGs, …

Projectes de col·laboració

El nostre afany d’obrir finestres al món i identificar pràctiques educatives de referència, ens ha portat a establir projectes de col·laboració amb diverses institucions educatives.

 

Actualment col·laborem en un projecte de recerca educativa amb el Grup de Recerca Educativa de la Universitat (GREUV). Es tracta del projecte I+D DEMOSKOLE: Democracia, participación y educación inclusiva en los centros educativos en el qual hi participa professorat de la Uniiversitat de Girona i la Universitat de Vic.

 

Som centre formador d’estudiants de graus i màsters d’educació la qual cosa ens permet acollir alumnes anglosaxons que en el marc del programa programes ERASMUS realitzen el seu període de practiques al nostre centre. Això ens permet oferir pràctiques de conversa als nostres alumnes.

 

Els alumnes de l’optativa de transferència lingüística realitzen un intercanvi amb un centre de la Val D’Aran per poder fer pràctiques d’aranès i, amb els alumnes de tercer col·laborem amb l’ Institut La Plana amb un intercanvi amb un centre de secundària d’Holanda. Els alumnes de 4t participen també en el projecte “Connectant móns” un projecte de cooperació internacional auspiciat per Intermon Oxfam.

bottom of page